Linux'un Yükselişi! O Sene Bu sene mi?

1999 yılında Win98 ile bilgisayar kullanmaya başlamış birisi olarak win11 hariç tüm windows sürümlerini kullandım.


Linux ile tanışmam ise 2010 yılında, Ubuntu 10.04 sürümü ile oldu. Geçmiş gün tam olarak hatırlamamakla birlikte sanırım 3 ya da 4 yıl sadece Linux kullandım.

 

Sonrasında Photoshop kullanmam gereken işlerden dolayı iş yerinde Mac, kişisel PC’imde ise Windows kullanımına geri döndüm, bu durum 2025 yılının başına kadar da devam etti.

 

Win11’i hiç kullanmadım ama iş yerinde kullanan arkadaşlardan edindiğim deneyim üzerine, iş yeri bilgisayarımda win11’e geçiş yapmadan win10’da devam ediyor, kişisel bilgisayarımda da win10 kullanıyor(d)um.

 

Ne zaman ki Microsoft’un win10’un desteğini Ekim 2025’de sonlandıracağını öğrendim, o zaman karar verdim, kişisel bilgisayarımda win11’e geçiş yapmadan Linux’a geri dönecektim.

 

Hangi Linux dağıtımını kullanayım diye araştırırken de 2010 yılına göre bir çok şeyin oldukça kolaylaşmış olduğunu gördüm. Hala Adobe desteği, Office desteği olmasa da artık onlar olmadan da yaşayabiliyordum nede olsa.

 

Oyun tarafına geldiğimizde ise, online oyunların bazıları haricinde bir çok online oyunu destekliyor , online olmayan oyunlarda ise daha desteklemediği bir oyuna rastlamadım. Online oyunlarda da bazı anti-cheat yazılımları nedeniyle desteklenmiyor, bence yeterince kullanım oranına ulaşılır ise, bu oyunlar da mecburen destekleyecek çözümler üreteceklerdir.


Hangi oyunları desteklediğini ProtonDB sitesinden kontrol edebilirsiniz 

 

Tüm bu olayları deneyimledikten sonra, o gün bugündür diyerek bir hafta sonu Linux Nobara dağıtımını kullanmaya başladım. Aslında Fedora dağıtımını kullanmayı düşünüyordum fakat uzun süre sonra Linux'a geri dönmüş birisi olarak, döner dönmez bir şeylerle uğraşmadan direk kullanmaya başlamalıyım diyerek, oyunları destekleyen Nobara dağıtımını kullanmaya karar verdim.

 

Linux tarafında genelde kullanıcıların yaptığı hatalardan birisi de sürekli dağıtım değiştirme/deneyimleme eğiliminde olmaları. Her dağıtım, donanımınıza göre kendince ufak tefek çözülebilir problemlerle gelebilir, bunları çözdükten sonra sisteminiz kararlı bir şekilde müdahale etmeden uzun süre kullanılabilir. 

 

Bu sebeple ben pek dağıtım değiştirmem, en az bir sene kullandıktan sonra gerek görür isem değiştiririm, gerek görmez isem değiştirmem. Zaten Linux'un en güzel tarafı tasarıma istediğiniz gibi müdahal ederek özelleştirebiliyor olmanız, dağıtım değiştirmeden de masaüstü ortamınızı değiştirebilir, temanızı özelleştirebilirsiniz.

 

Neyse konuyu fazlaca uzattım sanırım.

Statcounter'a göre Linux Temmuz 2024'te tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış.


Temmuz 2024 için Linux'un %4,45'lik bir orana sahip olacağını gösteriyorlar ki bu şimdiye kadarki en yüksek oran.

Ağustos 2024'de bir önceki ayı da geçerek 4.55% kullanım oranına yükseldi.


İşte son bir yıllık Linux kullanım oranları (Her Ay Güncellenir)

  • 23 Temmuz - %3.12
  • 23 Ağustos - %3.18
  • 23 Eylül - %3.02
  • 23 Ekim - %2,92
  • 23 Kasım - %3.22
  • 23 Aralık - 3.82%
  • 24 Ocak - %3,77
  • 24 Şubat - %4.03
  • 24 Mart - %4.05
  • Nisan - 3.88%
  • Mayıs - 3.77%
  • Haziran - %4.05
  • Temmuz - 4.45%
  • Ağustos - 4.55%


2009'dan beri:


Aynı şekilde Steam anketine de baktığımızda, Linux kullanımın yavaş yavaş arttığını görebilirsiniz, SteamDeck ile birlikte bu artışın hızlandığını da söyleyebiliriz.


Yoksa Bu Sene Linux'un Yılı mı?

Masaüstünde Linux yılı olduğunu gerçekten söyleyebileceğimiz yıl bu sene mi? 

Maalesef tam olarak değil.

Fakat kullanım oranı arttıkça Linux'a yönelim devam edecektir.


Win10 desteğinin kesilmesi, Win11'in reklam dayatmaları, belki bir sonraki Windows sürümünde abonelik sisteminin gelmesi gibi bir çok nedenden dolayı çığ etkisi ile Linux'un büyümesinin artan ivme ile devam edeceğini düşünüyorum ve bence en önemlisi oyun desteğinin yaygınlaşması olacaktır.


Şimdilik ben üzerime düşeni yerine getiriyorum, Linux hakkındaki bilgi ve deneyimimi önce tazeliyor olacağım, sonra da üzerine ekleyerek bu yolda ilerliyor olacağım.

Yerimi aldım, gelişmeleri bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum yaparak katkıda bulunabilir ve yazının daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsin.

Blogger tarafından desteklenmektedir.